0

Barcelona celebrarà al novembre la primera Smart City Week

meritxell vallve 11 octubre, 2018
Barcelona celebrarà la primera Smart City Week al novembre per apropar la ciutat intel.ligent a la ciutadania .Durant una setmana petits i grans podràn participar i disfrutar de un total de 50 activitats repartides per els 10 districtes de la ciutat. 

Text : Gabinet de premsa Fotos : Meritxell Vallvé 

Barcelona celebrarà la primera Smart City Week al novembre per apropar la ciutat intel·ligent a la ciutadania
L’Ajuntament programarà més de 40 activitats ciutadanes la setmana prèvia al congrés d’Smart City a la ciutat, per fer arribar l’esdeveniment als deu districtes, en un programa amb la participació de més de 20 entitats públiques i privades 

 

L’Smart City Week té com a objectiu reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats, de manera que els continguts de l’Smart City Congress Expo tinguin un retorn social positiu per a la ciutadania.

 

Està inspirada en la Mobile Week que se celebra la setmana prèvia al congrès dels mobils ( Mobile World Congress ) a la ciutat, i s’estructurarà al voltant de quatre eixos fonamentals al voltant de la relació del ciutadà amb el seu entorn físic: casa, barri, ciutat, i món.

Per presentar la Smart City , avui pel matí s´ha celebrat una roda de premsa a l´Ajuntament de Barcelona a on  el Sr Gerardo Pisarello, Primer Tinent d’Alcalde de Barcelona i el Sr Lluís Gomez, Comissionat de Promoció Econòmica, Empresa i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona han explicat en què consistirà la Smart City Week .

 

Quan començarà la Smart City ?

 L’acte d’obertura de l’esdeveniment, dilluns 5 de novembre a la tarda, coincidirà amb la inauguració oficial de Ca l’Alier, el nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona, i que durant aquesta setmana acollirà una part important de les activitats de l’ Smart City Week.

Entre el 5 i l’11 de novembre, l’Ajuntament de Barcelona programarà la primera Smart City Week, una setmana amb més de 40 activitats als 10 districtes de la ciutat per apropar els continguts i la reflexió al voltant de la ciutat intel·ligent i l’Smart City Congress que acull la ciutat. Es farà a través de BIT Habitat (Barcelona Institute of Technology for the Habitat), i compta amb la participació de més de 20 administracions, universitats i entitats públiques i privades, entre elles el mateix Smart City Expo World Congress, CISCO, i2cat, PEMB, La Fàbrica del Sol, IEC, CIDOB, Ideograma, entre d’altres.

Per què es fa la Smart City ?
L’Smart City Week té com a objectiu reflexionar i experimentar sobre la relació entre les persones, la tecnologia i les ciutats, de manera que els continguts de l’Smart City Congress Expo tinguin un retorn social positiu per a la ciutadania i que el concepte de ciutat intel·ligent sigui més proper a la ciutadania.

A través d’un conjunt d’activitats es proposa reflexionar sobre com les noves tecnologies modifiquen el nostre espai urbà, la manera com ens hi relacionem i com l’entenem. Per això, l’Smart City Week estructurarà el programa d’activitats al voltant de quatre eixos fonamentals, seguint un model que té en compte els nivells de relació del ciutadà amb el seu entorn físic: casa, barri, ciutat. món. La temàtica de cada eix servirà de fil conductor per tot un seguit d’activitats:

Conferències, seminaris, xerrades, itineraris, visites guiades i portes obertes al alguns espais que exemplifiquin la ciutat intel·ligent, tallers, datathons o laboratoris d’experimentació, així com activitats per a tota la família.

Un programa al voltant de la relació del ciutadà amb la casa, el barri, la ciutat i el món
L’Smart City Week s’estructurarà al voltant de quatre eixos fonamentals seguint un model que té en compte els nivells de relació de la ciutadania amb el seu entorn físic: casa, barri, ciutat. món. La temàtica de cada eix servirà de fil conductor per tot un seguit d’activitats:

 • Conferències i xerrades que serviran per aportar nous discursos que portin a re-pensar aquests quatre contextos o escales de relació del “ser ciutadà” amb el seu entorn urbà.
 • Itineraris, visites guiades i portes obertes amb l’objectiu de fer una aproximació a la ciutat intel·ligent centrada en com el ciutadà experimenta les funcions bàsiques de la vida a la ciutat.
 • Activitats participatives, experimentals i educatives en format de tallers, datathons o laboratoris d’experimentació, ideal per a persones interessades en l’univers urbà, amb inquietuds culturals i de naturalesa prescriptora.
 • Activitats familiars per a educar a les generacions futures, un conjunt de tallers familiars que tindran lloc al llarg de la jornada del dissabte 10 de novembre a diferents districtes de la ciutat.

Tret de sortida coincidint amb la inauguració de Ca l’Alier
L’acte d’obertura de l’esdeveniment, que se celebrarà el dilluns 5 de novembre a la tarda,  coincidirà amb la inauguració oficial de Ca l’Alier, el nou Centre d’Innovació Urbana de Barcelona, i que durant aquesta setmana acollirà una part important de les activitats de l’Smart City Week. D’entre les més de 40 activitats programades, en destaquen:

Activitat “CityThon”
Una Datathon per donar solucions a un repte de ciutat a partir de l’elaboració de dades urbanes i metropolitanes.
Per a aquesta primera edició, el repte consisteix en proposar una estratègia de gestió i intervenció a l’espai públic urbà dels centre de gran afluència de Barcelona.
Hi participaran 100 alumnes de màster i postgrau de diferents disciplines (telecomunicacions, data scientists, urbanistes, historiadors, sociòlegs i gestors culturals) de 6 universitats implicades.

Experiència “Smart City Educational Xperience Xpress”
Una experiència educativa organitzada en col·laboració amb l’Smart City Expo World Congress on estudiants de secundària de diversos centres educatius de Barcelona es trobaran per a analitzar i reflexionar sobre com vivim la nostra ciutat des de les pròpies experiències, generar solucions alternatives i re-crear les formes i les funcions de la ciutat.

Curs “Repensar la planificació estratègica local”
Seminari organitzat pel Pla Estratègic Metropolità i la Diputació de Barcelona, amb el Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona (CUIMPB), amb motiu del 30è aniversari de la posada en marxa del Pla.
Més de 20 experts debatran com l’emergència de les tecnologies de la informació i les comunicacions, les noves formes de participació ciutadana, la “nova política”, la necessitat de trobar nous models territorials, econòmics i de cohesió social, ens empenyen a promoure una reflexió per repensar la planificació estratègica tal i com la coneixem.

Jornada “Innovació tecnològica a les ciutats”
Jornada organitzada amb la UPF destinada al debat i exposició sobre tecnologies emergents i el seu impacte en les ciutats i el ciutadà, fent especial èmfasi a com la tecnologia pot ajudar a aconseguir una ciutat més saludable.

Presentació “El Pla C de Mobile Week Barcelona”
L’Smart City Week neix agermanada amb la Mobile Week Barcelona fet pel qual presentaran conjuntament un pla de participació ciutadana que tindrà lloc entre els dos esdeveniments. Aquesta iniciativa analitzarà i proposarà alternatives a problemàtiques de la ciutat mitjançant l’ús de solucions digitals. Els resultats d’aquestes accions es compartiran dins la propera edició de Mobile Week Barcelona (del 14 al 23 de febrer de 2019).

En el capítol de visites guiades proposades, en destaquen:

 • Visita guiada a la Torre de Collserola, amb Smart Catalonia.
 • Itinerari al c. Pere IV, espina dorsal del Poblenou industrial, amb el Museu d’Història de Barcelona.
 • Visites guiades als centres de control de Metro i Bus, amb TMB.

I entre les activitats familiars:

 • Taller Smart Minicitizen, per analitzar la qualitat de l’aire amb un mesurador autoconstruït.
 • Taller per repensar la ciutat sostenible amb les STEAM.
 • Taller Ingenium a Barcino per conèixer la Barcelona romana a través dels jocs matemàtics.
 • Taller per construir una placa solar portàtil, amb els Ateneus de Fabricaci
 • Hi haurà també un web que serà en anglès , català i castellà a on hi haurà tota la informació de la Smart City Week

Leave a Comment

Login to your account

Can't remember your Password ?

Register for this site!