BRILLANTOR I “GLAMOUR” EN ELS PREMIS SANT JORDI DE CINEMA DE RNE

Albert Roca
image

 

L’actual seu de TVE Catalunya, a Sant Cugat del Vallés, va acollir una vegada més la Gala dels Premis Sant Jordi de RNE . La jove actriu Aina Clotet va rebre el premi a la millor actriu en pel·lícula espanyola pel film “Elisa K”; el premi a millor actor en pel·lícula espanyola per Carlos Areces i Antonio de la Torre per “Balada triste de trompeta”; i el premi a la millor pel·lícula espanyola d’enguany ha recaigut en “Buried” de Rodrigo Cortés. Un altre dels premiats no podia ser altre que el filme “Pa Negre”, amb l’entranyable presència dels seus protagonistes, els joves Francesc Colomer i Marina Comas –que van venir al ral.li- i el seu director Agustí Villaronga.

Els premis especials van anar per dues grans personalitats, el director Vicente Aranda va rebre de mans de tres actrius que van treballar amb ell en diferents etapes: Teresa Gimpera, Maria Botto, i Pilar López de Ayala, amb un vestit espectacular.. L’altre gran protagonista de la nit va ser el crític de cinema Romà Gubern, resident a Sitges des de fa molts anys que va tenir unes paraules afectuoses pel traspassat director Luis Garcia Berlanga, al voltant del qual va haver el “leiv motiv” de les diferents músiques i projeccions.

La Gala va estar presidida per la Ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde i el Conseller de Cultura Ferran Mascarell.

En quant a la gala i el photocall cal destacar la simpatia dels presentadors, Toni Garrido i Cristina Puig, el divertiment constant de l’equip de “Balada triste de trompeta”, amb Carolina Bang, Carlos Areces, Antonio de la Torre i la sorpresa de la nit, la presència del seu director Alex de la Iglesia. Un altre de les grans sorpreses va ser la aparició de l’encantadora Pilar Lopez de Ayala, amb qui no coincidiem des de la presentació de l’espot de Freixenet a Londres, el 2002, el “glamour” i enamorament d’una de les parelles més buscades, els actors Marc Clotet –Fisica o Quimica- i Ana de Armas –Hispania-, de la que el “paper couché” diuen que es cassaran ben aviat.

Núria Costa, la “tieta” dels nens de Pa Negre

En el “coctel” posterior a la festa vem poder saludar a la infatigable Núria, que va portar –amb alegria seva i per part nostra també- la premsa del guardonadíssim film “Pa Negre”. En un moment donat estava molt a prop dels nens Marina i Francesc, que s’ho passaven de “cine”, i dels quals ens comentava que gairebé era la seva “tieta”

Pilar López de Ayala, “bellísima” i discreta

Sense dubte, una de les grans sorpreses de la nit. La protagonista de “Juana la Loca”, i altres films memorables, no es va voler perdre l’homenatge al director Vicente Aranda. Va enlluernar amb el seu vestit i en la festa posterior va fer gala de la seva discrecció amb un vestit molt més informal. Com en altres ocasions es va mostrar propera i agradable, comentant-nos que té pendents d’estrenar tres films. Una de les grans actrius que tenim al cinema espanyol, i que augurem que el millor paper seu l’aconseguirà ben aviat. Quan ella vulgui.

Un petó “gens pirata”

Si bé estava anunciada la presència de la ministra de Cultura Angeles Sinde qui no estava previst era que vingués el director de “Balada triste para trompeta”, Alex de la Iglesia, i fins fa poques setmanes president de l’Acadèmia del Cinema espanyol. La seva arribada estava del tot justificada tenint en compte que dos actors del seu film –Antonio de la Torre i el divertidísim Carlos Areces compartien premi- i molt ben acompanyats de la protagonista del film Carolina Bang, parella del director. L’esperada imatge d’Alex de la Iglesia i la ministra, que havien tingut un conflictiu intercanvi dialèctic arrel de la llei “Sinde”- es va produïr amb una entranyable abraçada.

 

L’altra convidada sorpresa, Isabel Holgado

Si en les seves aparicions televisives, com la serie “Acusados” és una gran bellesa, al natural la veritat és que és realment extraordinària. Isabel Holgado va ser una de les convidades dels Premis Sant Jordi, tot i que ni va entregar premi, ni tampoc representava els films premiats. A nosaltres ens donava el mateix, ja que va posar un punt de “glamour” made in “Goya”

Les divertides presències audiovisuals de Rodrigo Cortés i Victória Abril

Segurament si haguessin vingut s’ho haguessin passat millor que els respectius compromisos que impedien la seva presència. El cert és que Rodrigo Cortés –guanyador per “Buried” i Victoria Abril –que va dedicar-li un encantador missatge a Vicente Aranda, el director que més l’ha estimat- van aparèixer a través d’uns audivisuals. Cortés, des de Toronto –on està finalitzant el seu film que protagonitza Robert de Niro i Sigourney Weaver- i Victoria Abril des d’un país europeu.

Cristina Puig i Toni Garrido, una parella dels Sant Jordi molt consolidada

Els dos són joves, guapos, amb molt bona veu i amb capacitat d’improvitzar el que caigui davant. Toni Garrido –que podem escoltar a RNE- i Cristina Puig –conductora del “59 segons”- van presentar per segon cop consecutiu la gala, dedicada al “gran” Berlanga, i com no podia ser d’un altre manera van finalitzar, representant el film “Bienvenido Mister Marshall”. Una gran “química” de la qual augurem que funcionaria molt bé en un programa televisiu setmanal.

 

Text Albert Roca. Fotos Carlos Ferriz.