Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida

29 OCTUBRE – 8 NOVEMBRE

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa la primera edició de Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida, que se celebrarà entre el 29 d’octubre i el 8 de novembre. 

L’encarregat de presentar  l’acte ha estat el director del festival, Santi Lapeira que ha estat acompanyat per l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, la Vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Estefania Rufach i el Regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant.

Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida neix amb la voluntat de ser una porta d’entrada del cinema independent en el mercat espanyol i una plataforma per difondre el cinema català a l’exterior.

Visual Art posa el focus principalment en els nous llenguatges, el cinema fet  pel talent més jove i les produccions catalanes.

El festival compta també amb un compromís amb l’agenda 2020-2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, un pla d’acció per la lluita per la igualtat i l’eradicació de la pobresa, que es veu reflectit especialment a l’apartat documental del certamen.

Visual Art s’uneix a la sòlida oferta audiovisual de la ciutat de Lleida perfomentar l’accés del públic al cinema com un art i un vehicle de comunicació i aspira a convertir-se en un referent del talent emergent dins l’àmbit audiovisual.

La programació

La programacióes composa  de 35 llargmetratges i 80 curtmetratges, d’un total de 3753 propostes presentades.

El festival s’articula en tres grans seccions que són en sí mateixes propostes independents i complementàries a la vegada: Cinema del món (Secció Oficial), Cinefutur (documentals i cinema experimental) i Som Cinema(producció catalana).

A més, degut a la situació actual, el certamen combinarà les projeccions i activitats presencials amb la possibilitat d’accedir de manera virtual a alguns dels continguts de la secció oficial.

Les seus del festival són:Screenbox, CaixaFòrum i Auditori del Campus de Cappont UdL.

Secció Oficial: Cinema del Món

La Secció Oficial “Cinema del món” presentarà10 pel·lícules a competició:

THE FATHER, de Florian Zelier (Regne Unit, 2020) VOSE

Anthony Hopkins protagonitza aquesta història sobre un home de 80 anys, irònic i entremaliat, i que tossudament ha decidit viure sol, rebutjant tots i cadascun dels cuidadors que la seva filla Anne intenta contractar.

PARVA, de Mehran Mahdavian (Iran, 2019) VOSC

Parva, una jove atrapada entre el seu pare i l’home que estima, decideix fer allò que li diu el cor. Al mateix temps, Khosrow, el seu amant, intenta convèncer el pare de Parvaa que ell és l’home de la seva filla.

RADIOACTIVE, de Marjane Satrapi (Regne Unit- Hongria, Xina, 2019) VOSE

Protagonitzada per Rosamund Pike i Sam Riley, la pel·lícula ens descobreix les relacions sentimentals i professionals de Marie i Pierre Curie.

LÚA VERMELLA, de Lois Patiño (Galícia, 2020) VO

El temps sembla aturat en un poble de la gallega. Tres dones apareixen i comencen a buscar a Rubio, un mariner que ha desaparegut recentment al mar.

EL DIABLO ENTRE LAS PIERNAS, de Artur Ripstein (Mèxic, 2019) VO

Tots els dies Beatriz és víctima d’insults, vexacions i humiliacions per part del seu gelós espòs, però no fuig del seu costat perquè han creat una codependència i, almenys ella, no concebria la seva vida d’una altra manera

DE GAULLE, de Gabriel Le Bomín (França, 2020) VOSE

París, juny de 1940. La parella dels “de Gaulle” intenta fer front al col·lapse militar i polític de França. Charles de Gaulle posa rumb a Londres mentre que la seva dona Yvonne marxa cap a l’exili amb els seus tres fills.

WOMAN OF THE PHOTOGRAPHS, de Takeshi Kushida (Japó, 2020) VOSC

Un fotògraf de barri, solitari i misogin coneix a una dona per la que sent una estranya atracció.

MI, de Nay Gyi (Birmània, 2019) VOSE

“Mi” no té res a perdre. La vida nocturna de Rangun després de la Segona Guerra Mundial és el seu món.

LA BONE ÉPOUSE, de Martin Provost  (França, 2020) VOSE

Tenir cura de la llar i plegar-se als deures conjugals sense dir ni piu: és el que ensenya amb fervor Paulette Van Der Breck (Juliette Binoche) a la seva escola per noies. Les seves certeses trontollaran en el moment en què es trobi vídua i arruïnada.

HERSELF, de Phyllida Lloyd (Regne Unit, 2020) VOSE

Sandra es veu obligada a fugir de la seva llar i del seu marit abusiu junt a les seves dues filles. Quan no aconsegueix ajut de les institucions, reuneix a un grup d’amics disposat a ajudar-la a aconseguir una vida millor en la que pugui tornar a ser ella mateixa.

Pel·lícula inaugural:

També a la secció oficial, però fora de concurs es podrà veure el llargmetratge documental, FOR SAMA, de Waad al-Kateab i Edward Watts que inaugurarà el festival.

FOR SAMA (Para Sama), de Waad al-Kateab i Edward Watts – Regne Unit 2019. VOSE

Una commovedora carta d’amor d’una dona a la seva filla Sama, nascuda en mig dels bombardejos d’Alepo.

La pel·lícula va rebre nombrosos premis entre els quals destaca el BAFTA al millor documental.

Cinefutur: Documentals i cinema experimental

Vinculada a l’agenda 20-30 de les Nacions Unides i als seus objectius de sostenibilitat, igualtat i eradicació de la pobresa, aquesta secció comptarà amb documentals comvSANTUARIO, UN REGALO PARA LOS OCÉANOS, un curtmetratge documental amb guió de Carlos Bardem, narrat per Javier Bardem, i realitzat per Álvaro Longoria per Greenpeace; NUESTRA BANDERA JAMÁS SERÁ ROJA, que reflexiona sobre la independència dels mitjans de comunicació brasilers i la seva influència en la política del país; o AKICITA: THE BATTLE OF STANDING ROCK, producció de Johnny Depp presentada a Sundance sobre les protestes contra la instal·lació d’un oleoducte en una reserva índia de Dakota del Nord.

El festival dedicarà una secció a Albert Bayona titulada ELS TRESORS DE MORERA. En aquesta sessió es podrà veure el projecte Movies, 2014-2018, del cineasta de referència en el cinema experimental, Albert Bayona, composat per set vídeos monocanal i dues instal·lacions multicanal.

PETI1153_R-58

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 4 min

STREET SCENES

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 4 min

MOVIES 02

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 4 min

WOE AND REVOLUTION

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 4 min

CLOCK

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 4 min

AERIALS

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 6 min

MEDIACAL 1

(Catalunya)

de Albert Bayona

Durada: 4 min

Aquest projecte va ser adquirit per formar part de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani de la Generalitat de Catalunya a proposta del Museu d’Art Jaume Morera. Les obres projectades es troben en depòsit al Museu d’Art Jaume Morera de la ciutat de Lleida, que compta amb una col·lecció de referència en aquest àmbit.

Som cinema. Producció catalana

LA DONA IL·LEGAL, de Ramon Térmens; EL ARTE DE FRÍO, de Ander Duque; EL SITIO DE OTTO, d’Oriol Puig; A STORMY NIGHT, de David Moragas; PULLMAN, de Toni Bestard. L’OFRENA, de Vengura Durall; TERRA DE TELERS, de Joan Frank Charansonnet; LES DUES NITS D’AHIR, de Pau Cruanyes i Gerard Vidal seran els títols catalans que competiran en aquesta secció.

Gala d’Inauguració i Premis d’Honor

FOR SAMA (Para Sama)- Regne Unit 2019. VOSE

For Sama és la pel·lícula encarregada d’inaugurar el festival. Aquesta producció, codirigida per Waad a-Kateab i Edward Watts, és la commovedora carta d’amor d’una dona a la seva filla Sama, nascuda en mig dels bombardejos d’Alepo.

La pel·lícula va rebre nombrosos premis entre els quals destaca el BAFTA al millor documental.

Durant la gala, es podran veure també els curtmetratges NI OBLIT NI PERDÓ, de Jordi Boquet Claramunt i AMA, de Julia de Paz.

La gala d’inauguració comptarà amb la presència del director lleidatà Jaume Balagueró, que rebrà el Premi d’Honor del Festival, i la de Juan Mariné, director de fotografia i restaurador de la Filmoteca espanyola que compleix 99 anys i rebrà el Premi d’honor a tota una carrera.

Homenatges

El festival celebraràen aquesta edició el 60 aniversari de l’estrena de DODE’S K-DEN, de Akira Kurosawa i retrà homenatge a la cineasta Agnès Vardaamb la projecció d’una còpia restaurada de SANS TOI NI LOI.

El cineasta català Josep Maria Forn serà distingit amb la projecció de LA PIEL QUEMADA i el productor Paco Poch, presentarà la seva última producció, el documental sobre l’artista Jaume Plensa, JAUME PLENSA, ME OYES?

Cartell

A l’acte també s’ha presentat el cartell del festival. El cartell ha estat dissenyat a partir de la fotografia “Woman II” de la sèrie Woman, cedida per la seva autora Lidia Vives (1991, Lleida), que també ha estat present a l’acte.

L’Ajuntament de Lleida organitza el Visual Art – Festival Internacional de Cinema de Lleida amb el suport de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Llerdencs, amb la col·laboració de Screenbox Lleida, Caixa Fòrum i Universitat de Lleida.

Segueix-nos a les xarxes:

www.lleidavisualartfilmfest.com

www.lleidavisualartilmfest.cat

Text i fotos : Gabinet de premsa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *