Vall de Núria acull l’exposició que commemora els 90 anys del tren Cremallera Ferrocarrils

Vall de Núria, única e inimitable

Amb la mostra, Ferrocarrils de la Generalitat fa un repàs dels principals esdeveniments que han marcat la història de l’únic mitjà de transport per accedir a l’estació de Vall de Núria

Consta de dos espais expositius: un situat a l’edifici del Santuari, que es pot visitar fins a l’1 de novembre, i un altre a l’estació de Ribes Vila, que serà permanentFGCFoto de l’exposició a l’edifici del Santuari de Vall de Núria


Vall de Núria acull des d’aquest mes de juny una exposició que commemora els 90 anys del tren Cremallera. La mostra, organitzada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya(FGC), fa un repàs cronològic dels principals esdeveniments que han marcat la història del Cremallera, l’únic mitjà de transport per accedir a l’estació.  Està distribuïda en dos espais expositius: un situat a l’edifici del Santuari, que es podrà visitar fins a l’1 de novembre, i l’altre a l’estació de Ribes Vila, que serà permanent. La inauguració serà l’1 de setembre, coincidint amb la festivitat de Sant Gil, patró de la Vall de Núria.FGCEls plafons explicatius sobre el passat, present i futur de Vall de Núria, ubicats a la zona del lloguer de material d’esquí de l’estació.
A l’espai expositiu de Vall de Núria, situat a la zona del lloguer de material de l’estació, les persones visitants trobaran informació sobre la construcció del Cremallera i el que suposa com a únic transport per arribar a Núria. A través de vuit plafons, s’explica la història des que es va començar a estendre la via, el febrer de 1930, fins a l’actualitat, passant per la inauguració oficial (22 de març de 1931), l’impacte de la Guerra Civil i la Postguerra, el traspàs de la línia a la Generalitat (1981-1982) i la seva integració a FGC (1986), les millores implementades des d’aleshores i l’evolució de la Vall per esdevenir un espai de zero emissions i sense residus.FGC

L’exposició sobre les característiques tècniques del Cremallera està ubicada a l’estació de Ribes Vila.
A l’estació de Ribes Vila, a l’Exposició del Material Mòbil del Cremallera que hi ha a la nau de les cotxeres, hi ha l’altra espai expositiu. S’hi han instal·lat quatre plafons nous en els quals s’expliquen les característiques tècniques del sistema de cremallera, del parc motor i mòbil actual i del material històric original. En aquesta exposició permanent es poden veure les locomotores, els cotxes, i la maquinària antics del cremallera.FGCAlgunes de les peces històriques que es poden veure a l’estació de Ribes Vila.
Els misteris del Cremallera, un joc de pistes
Per completar la mostra i fomentar la participació dels joves i infants, s’ha organitzat també un joc de pistes anomenat Els misteris del Cremallera.

Per a participar-hi, cal escanejar un codi QR que hi ha a la o bé entrar al web  valldenuria.cat/misteris-del-cremallera i omplir el formulari de participació que apareix al final del joc.

Aquest entreteniment planteja dos misteris: buscar pistes a l’exposició de Vall de Núria per trobar un gran criminal internacional, el Nigmàtic, abans que pugui contaminar el riu de Núria i escapar-se; i rescatar la presidenta de la Interpol, que ha estat segrestada pel mateix Nigmàtic, seguint les pistes de la mostra de Ribes Vila.

Entre totes les persones que aconsegueixin una puntuació mínima de 7 encerts en els dos misteris plantejats se sortejarà un bitllet d’anada i tornada amb el Tren Cremallera per a dues persones.Enllaços d’interès:

Web de Vall de Núria amb informació sobre els 90 anys del Cremallera https://www.valldenuria.cat/cremallera-90-anys/.

Llibre Cremallera de Núria: el nou material motor i mòbil https://www.fgc.cat/llibres/vall_de_nuria/index.html

Texto y fotos : Gabinete de prensa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *